Otsing

Tervishoiu simulatsiooninädal rõhutab teadmiste jagamise ja koostöö tähtsust

Tervishoiu simulatsiooninädal rõhutab teadmiste jagamise ja koostöö tähtsust
0 18/09/2024

18.09.2024.

Lääne-Tallinna Keskhaigla (LTKH) tähistab sel nädalal rahvusvahelist tervishoiualast simulatsiooninädalat, mille käigus arutatakse simulatsiooniõppustega seotud koostöövõimalusi ja viiakse naistekliiniku personalile läbi mitmeid õpitube ja meeskondlikke koolitusi.

Seekordne ülemaailmne simulatsiooninädal kannab sõnumit „Stardiplatvorm pärandiks: mis on sinu järgmine siht?“, mis julgustab jagama simulatsiooniõppustega seotud eesmärke ja tegema koostööd teistega, et simulatsioonivaldkonda edasi arendada.

LTKH simulatsioonikeskuse juhataja dr Liina Süvari tõi välja, et LTKH naistekliinikus alguse saanud meeskondlikud simulatsioonikoolitused said aastaid tagasi võimalikuks just tänu heale koostööle Helsingi kolleegidega, kes andsid edasi oma teadmisi ja kogemusi.

„Tänaseks oleme läbi viinud meeskondlikke simulatsiooniõppusi sünnitusmajades üle Eesti juba 10 aasta jooksul. Omandatud teadmisi-oskusi saame nüüd edasi anda mitte üksnes regulaarsete simulatsioonikoolituste kaudu, vaid ka olles ise mentoriks ja pakkudes väljaõpet uutele alustavatele simulatsioonikoolitajatele,“ lisas ta. „Simulatsioonikoolitused on tervishoius ühelt poolt suurepärane, ohutu ja tõhus viis õppida ning harjutada, kuid teisalt on nende positiivne mõju liita üksikindiviide meeskonnaks.“

Simulatsioonialase koostöö edendamiseks toimub täna Tartu Ülikooli Kliinikumis esmakordselt koostöövõrgustiku kogunemine, kus vahetatakse Kliinikumi kolleegidega kogemusi. „Loodetavasti loob tänane kohtumine viljaka pinnase edaspidiseks koostööks ka teadusalaselt,“ avaldas dr Süvari lootust.

Tartus toimuvale koostöövõrgustiku kogunemisele on dr Liina Süvari kutsunud oma kogemusi jagama ka neonatoloogi Soomest Kuopio Ülikooli Haiglast, prof Ulla Sankilampi, kes räägib Soomes rakendunud riiklikust vastsündinu hädaolukordade koolitusprogrammist.

Lisaks toimub tervishoiualase simulatsiooninädala raames mitmeid õppusi ja õpitube LTKH-siseselt, mis on suunatud naistekliiniku personalile. Harjutatakse keerulisi ja harvaesinevaid olukordi sünnitusel ja vastsündinu abistamisel ning treenitakse meeskonnatööd. Suur rõhk on ka käelistel tegevustel, näiteks toimub arstidele günekoloogiliste endoskoopiliste protseduuride simulatsioon.

LTKH osaleb ülemaailmsel simulatsiooninädalal juba neljandat aastat.

Posted in Uudised